İSİG Meclisi, genç işçiler iş cinayetleri raporunu açıkladı: Manisa en az 99 genç işçi ölümüyle 5. sırada
- manisaisciduragi
- 23 Şub
- 2 dakikada okunur
İSİG Meclisi (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi) 2013-2024 dönemi için ‘Genç İşçiler, İş Cinayetleri Raporu’nu yayınladı. Rapora göre 2013 yılı başından 2024 yılı sonuna kadarki 12 yıllık sürede 18-25 yaşları arasındaki en az 2664 genç işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İSİG Meclisi, daha önce yayınlanan Çocuk İşçiler, İş Cinayetleri Raporu’na da atıfta bulunarak bu raporun daha önce yayınlanan Çocuk İşçiler raporunun devamı olduğunu vurguladı. Genç İşçiler, İş Cinayetleri Raporu’na göre en çok genç işçi cinayetinin yaşandığı 5. il Manisa. Manisa’da bu 12 yıllık sürede en az 99 genç işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Pandemi sonrası genç işçi cinayetlerinde artış
İSİG Meclisi’nin raporuna göre en çok genç işçi cinayeti 2023 yılında yaşandı. Raporda korona virüs pandemisi sonrası genç işçi cinayetlerinde artış yaşandığı ifade ediliyor.
İnşaat, tarım, konaklama, taşımacılık, metal ve madencilik
En çok genç işçi cinayeti yüzde 26 ile inşaat - yol iş kolunda yaşanırken bu iş kolunu tarım, orman; konaklama; taşımacılık; metal ve madencilik iş kolları takip ediyor. Genç İşçi iş cinayetlerinin en sık karşılaşılan nedenlerinin başında trafik - servis kazaları; yüksekten düşme; ezilme – göçük; elektrik çarpması ve zehirlenme – boğulma geliyor. Genç işçi cinayetlerinin neredeyse dörtte üçü bu nedenlerle gerçekleşiyor.
En az 260 genç göçmen işçi de hayatını kaybetti.
Raporda 2013-2024 döneminde 260 göçmen genç işçinin de hayatını kaybettiği vurgulanıyor. Hayatını kaybeden göçmen genç işçilerin 142’sinin Suriyeli, 84’ünün Afganistanlı olduğu ve iş cinayetlerinin mevsimlik tarım, gıda-tekstil-metal gibi sanayi işkolları, inşaat, konaklama ve genel işler işkollarında yoğunlaştığı ifade ediliyor.
Genç işçi cinayetlerinde ölenlerin sadece yüzde 3’ü sendikalı
İş cinayetlerinde hayatını kaybeden genç işçilerin sendikalılık durumunun da ele alındığı raporda, genç işçilerin sadece yüzde 3’ünün sendikalı olduğu belirtiliyor. Hayatını kaybeden 85 sendikalı genç işçinin iş kollarına göre dağılımı şöyle: Sendikalı işçilerin 63 genç maden, 10 genç metal, 3 genç kimya, 3 genç güvenlik, 1 genç gıda, 1 genç tekstil, 1 genç eğitim, 1 genç enerji, 1 genç sağlık ve 1 genç belediye işkolu.
81 ilin tamamında ve yurtdışında iş cinayetleri yaşandı
“2013-2024 yılları döneminde Türkiye’nin 81 şehrinin tamamında ve yurtdışında “az sayıda” (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) Genç İşçi iş cinayeti tespit etmiş durumdayız” denilen rapora göre yaşanan ölümlerin en az
336’sı İstanbul’da;
116 ölüm Antalya’da;
108 ölüm İzmir’de;
102 ölüm Konya’da;
99 ölüm Manisa’da;
91 ölüm ise Ankara’da.
Manisa, sanayide yaşanan iş cinayetlerinde 4. (dördüncü)
Tarımda yaşanan iş cinayetlerinde 3. (üçüncü) sırada
Manisa, sanayide yaşanan genç işçi cinayetleri sıralamasında İstanbul, İzmir ve Konya’nın ardından 4. sırada; tarımda yaşanan genç işçi cinayetleri sıralamasında ise 3. sırada yer alıyor. Patronların ve devletin üretim ve ihracat rekorlarıyla övündüğü Manisa’dan genç işçilerin payına düşenin sürekli yaşanan iş kazaları ve iş cinayetleri olduğu gerçeği de bir kez daha gündemde. Raporda 2013-2024 döneminde hayatını kaybeden genç işçilerin 27’sinin 13 Mayıs 2014’te Soma’daki iş cinayetinde hayatını kaybettiği belirtiliyor.
Raporun son kısmında 2013-2024 döneminde iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin isimlerine de yer verildi.
コメント