top of page

Schneider İşçisinin Grevi Neden Yasaklandı, İşçilerin Mücadelesi Neden Haklı?

Yoksulluk sınırı: 72 bin 500 TL

Schneider’in üçüncü çeyrek kârı:

9.3 milyar avro


Metalde grev, Erdoğan’ın “milli güvenlik” bahanesiyle getirdiği yasağa rağmen tam katılımla sürüyor. Grevdeki işçiler, “Milli güvenliği tehlikeye attığımız yok. Asıl bizim geleceğimiz tehlikede” diyor. Grevin başarısı tüm toplu sözleşmeler, asgari ücret, memur ve emekli maaşları için, kısaca tüm emekçiler için belirleyici olacak.


Fotoğraf: Anka


YASAKTAN SONRA PATRON BASKISI


Patron sendikası MESS’e bağlı Hitachi, GE Grid Solutions ve Schneider Elektrik’te Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, grev yasağına da, hemen ardından gelen patronların iş başı baskısına da boyun eğmiyor. Greve katılım yüzde 100’le sürerken, 19 Aralık’ta Arıtaş, 25 Aralık’ta ise Green Trafo greve çıkacak. Patronlar yüzde 40 zam dayatmış, işçiler yüzde 125 istemişti.


"YASAKTAN SONRA DAHA KARARLIYIZ"


Patronlar kâr rekorları kırarken, 20 yıllık çalışanların bile ücretinin yoksulluk sınırının yarısına düştüğünü anlatan işçiler, “Alım gücümüz hiç bu kadar düşmemişti. Patronlara milyonları kazandırırken biz neden iki kuruşun hesabını yapalım” dedi. İşçiler Erdoğan’ın grev yasağına da tepki gösteriyor: “Yasak bizi daha kararlı hale getirdi.”


MÜCADELE TÜM ÜLKEDEKİ ÜCRETLER İÇİN


Birleşik Metal-İş Manisa Şube Başkanı Murat Gözlükavak, “MESS tüm Türkiye’de ücretleri baskılamak istiyor, bu nedenle bizim verdiğimiz mücadele de büyüyor” dedi. İzmir Şube Başkanı Evren Aktürk de şunları söyledi: “Bu mücadeleye sadece MESS kapsamında bakmıyoruz. Buradaki gelişmeler birçok fabrikada verilecek toplu sözleşme mücadelesini etkileyecek.”


Yoksulluk sınırı: 72 bin 500 TL

Schneider’in üçüncü çeyrek kârı: 9.3 milyar avro

Grid’in ilk 9 ayındaki kazancı: 396 milyon dolar

Hitachi’nin ilk 6 aylık kârı: 108 milyar TL

Comments


bottom of page